На четрвтој  конфренцији  о безбедности деце „Безбедност и одговорност 2019.“која је одржана 27.9.2018.године у Суботици,присуствовали су чланови нашег Тима Татјана Ковачев,Попов александра и Петрашков Блажин Александра.

        На самом почетку конференције пуштена је химна посвећена несталој деци и спот за рекламу Амбер Алерта.

   

      Председница Владе, Ана Брнабић отворила је 4. конференцију о безбедности деце “Безбедност и одговорност” у организацији Фондације „Тијана Јурић“.Премијерка је том приликом поручила да морамо брже и да морамо сви заједно да се укључимо у решавање проблема који се тичу безбедности деце.Конференцију је осим премијерке отворила и Ноора Хаyринен, шефица политичког сектора ЕУ, која је скренула пажњу на то да је вршњачко насиље присутно и у дигиталној форми,и оснивач Фондације Игор Јурић.

     Четврта по реду конференција о безбедности деце “Безбедност и одговорност” окупила је стручњаке из земље и иностранства који су говорили о суициду код деце и код младих, о вршњачком насиљу и као главну тему ове године одабрала је значај увођења „Амбер Алерт“ механзма за брзо проналажење нестале деце у случајевима када постоје јасне индиције да је живот детета у опасност. Ово је тема којом ће се Фондација “Тијана Јурић” бавити у наредном периоду у жељи да се у нашој земљи уведе АМБЕР АЛЕРТ као начин алармирања у који би било укључено цело друштво и све релевантне институције од тренутка када дете нестане. Према речима оснивача Фондације, овај систем се у свету показао ефикасним, а није скуп те он очекује да би у Србији могао да буде уведен за годину дана.

 

  

   На конференцији се говорило о следећим темама:

1. Насиље над децом-стање и подаци у Републици Србији

2. Безбедности деце-нови механизми потраге за несталом децом

3. Дете и траума –мере,политике,праксе и одговор институција на проблем насиља

4. Суицид код младих-знакови упозорења на ризик и превенција

5.Насиље око нас-лична прича александре Шандор

      Премијерка Ана Брнабић је отварајући конференцију обећала да ће подржати иницијативу Фондације “Тијана Јурић” у увођењу АМБЕРТ АЛЕРТ-а, те позвала представнике Фондације да већ наредне недеље разговарају о овој теми. Говорећи о вршњачком насиљу, председница Владе је истакла да је ова врста насиља у порасту у нашој земљи те да ова тема није нова, али да је добро да се о њој коначно разговара отворено. Она је истакла да је вршњачко насиље проблем који ескалира из године у годину.

 

     На завршетку конференције одржана  је дискусија где је закључено да треба помно да пратимо понашање наше деце, да слушамо њихове проблеме и да им помогнемо да пронађу решења. Осим тога, децу треба учити и усмеравати како би једног дана постали добри људи. Ми као друштво смо ти који су одговорни за њих и треба да дамо све од себе да им пружимо сигурност, подршку и живот вредан живљења.

      Конференцију је водила Миња Милетић

 

                                                               Извештај сачинила,

                                                       Александра Петрашков Блажин